Mai întâi, a fost Mali, apoi a venit Burkina Faso. Astăzi, în saga epică a revoltei anti-occidentale care mătura Sahelul, este rândul Nigerului să joace rolul protagonistului – a treia țară care a suferit o lovitură de stat în doar trei ani. La 26 iulie, un puci militar condus de generalul Abdourahamane Tchiani l-a demis pe președintele pro-occidental al țării Mohamed Bazoum, ales în 2021 pe fondul acuzațiilor de fraudă și al protestelor.
În fiecare dintre aceste lovituri de stat, ofițerii militari implicați au invocat aceleași motive pentru preluarea puterii: îngrijorări crescânde cu privire la sporirea terorismului și subdezvoltarea socială și economică cronică. În ciuda faptului că este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii în ceea ce privește resursele naturale – petrol, aur și uraniu – Sahelul este și una dintre cele mai sărace din punct de vedere financiar. Nigerul este un exemplu izbitor: este unul dintre cei mai importanți exportatori de uraniu din lume, dar se situează în mod constant în partea de jos a indicelui dezvoltării umane.
https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/puciul-din-niger-o-poveste-despre-colapsul-2291481.html
Felicitari pentru aceasta analiza fascinanta a evenimentelor de la Niger! Este foarte important sa intelegem ce se intampla in aceste tari din Sahel si ce probleme sociale, economice si politice se infrunta. Acest articol este o mare contributie in intelegerea acestor evenimente si a contextului lor. Multumesc pentru educatia pe care o oferiti cititorilor!